Bodemverbetering

Artikel boerderij.nl | Optimaliseer de bodemkwaliteit met Bio Terra I en II

De bodem in optimale conditie houden is essentieel voor maximale gewasopbrengst

Bio Terra I en Bio Terra II van Vossen The New Farming zijn combinatieproducten die een natuurlijke activatie van de bodem bieden. In dit artikel delen we informatie over deze producten en hun voordelen.

Hoe werkt Bio Terra I en Bio Terra II? 

Bio Terra I is een organische bodemmeststof op basis van algen, mineralen en plantenextracten. Het fungeert ook als activator voor Bio Terra II. Door Bio Terra I toe te passen, wordt de bodem voorzien van voedingsstoffen. Daarnaast activeert het het bodemleven en bevordert het de omzetting van beschikbare voedingsstoffen. Ook stimuleert het de groei van mycorrhiza en de productie van humuszuren. Daardoor verbeteren de bodembalans en de structuur. Belangrijk is dat Bio Terra I geen voedingsstoffen of zuurstof aan de bodem onttrekt tijdens het proces.

Bio Terra II is een speciale mix van bacteriën en schimmels die fungeert als activator voor de bodem. Het samenwerken van essentiële voedingsstoffen, schimmels en bacteriën resulteert in optimale bodemgezondheid. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen kan de bodem verzilten en het positieve bodemleven aantasten. Daarom is het aanvullen van deze werkzame kracht van groot belang. Bio Terra II helpt bij het herstellen van de balans in de bodem door het toevoegen van natuurlijke generieke bacteriën en enzymen. Hierdoor wordt het verteringsproces van plantenresten boven en in de grond gestimuleerd. Het middel wordt ingezet minstens twee weken voor het zaaien of net na het oogsten. 

Werking Bio Terra I en Bio Terra IIWerking Bio Terra I en Bio Terra II voor een natuurlijke bodemactivatie en voedingsstoffenomzetting. Het kan worden toegepast op vloeibare en vaste mest, inclusief compost, en verbetert de vertering van de mest.

Voordelen en toepassingen van Bio Terra I en Bio Terra II

Verbeterde capillaire werking van de bodem: Bio Terra zorgt voor een betere vochtregulatie in de bodem. Daardoor zijn essentiële voedingsstoffen beter beschikbaar voor het gewas.

  • Aanvulling van voedingsstoffen: Het product voorziet de bodem van essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor gezonde gewasgroei.
  • Vermindering van ziektedruk: Door de activatie van het bodemleven en een betere balans in de bodem, wordt de ziektedruk verminderd.
  • Bevordering van humusvorming: Bio Terra stimuleert de omzetting van organisch materiaal door organismen, waardoor humus wordt gevormd. Dit draagt bij aan een gezonde bodemstructuur.
  • Verbeterde bemesting: Het product kan worden toegepast op vloeibare en vaste mest, inclusief compost, en verbetert de vertering van de mest. Dit resulteert in een efficiëntere bemesting van de akker.

Ervaring van Peter van der Veen

Peter van der Veen, een ervaren landbouwer, deelt zijn ervaring met Bio Terra. “Wij passen het product Bio Terra toe voor een optimale vertering van de compost, alvorens we het op de akker uitrijden.” Door gebruik te maken van Bio Terra verbetert de compostkwaliteit en worden de voedingsstoffen optimaal benut.